Direct contact opnemen? Bel ons via +31 (0)478 561167 of mail naar: info@agri-wood.nl

Marktsituatie houtbranche

Marktsituatie en laatste nieuws uit de houtbranche

Geen snelle oplossing voor schaarste aan hout 

Er komt voorlopig geen einde aan de stevige stijging van de prijzen van hout en houtproducten. Dat heeft alles te maken met de toegenomen vraag en onzekere aanvoer. Branchevereniging VVNH ziet én voorziet ongekende marktontwikkelingen.

Bron: Houtwereld - 29 maart 2021

 

Donderdag 27 mei 2021
/

De gehele grondstoffenmarkt is momenteel instabiel. Ook de houtmarkt ondervindt daar meer dan gemiddeld hinder van. De ontwikkelingen bemoeilijken en dreigen het aanbod te beperken en drijven de prijzen op. Het is niet alleen een Nederlands probleem, maar een mondiaal probleem dat mede door COVID-19 is veroorzaakt. De vraag naar biobased bouwmaterialen, waarvan hout verreweg het belangrijkste is, neemt wereldwijd toe. Deze toegenomen vraag en door corona veroorzaakte logistieke problemen, hebben tot de huidige situatie geleid. Met als resultaat dat leveringen stagneren en prijzen stijgen.

Naaldhout

Naaldhout kost gemiddeld zo’n 50% meer dan vorig jaar. “Een ongekende situatie”, aldus de VVNH. Maar verontrustender is de beperkte beschikbaarheid. De meeste zagerijen in het noorden, oosten en midden van Europa lijken tot aan de bouwvak uitverkocht. Het is nu niet te voorspellen wanneer de markt weer uitgebalanceerd, dus ‘normaal’, is. Dat moment hangt mede af van de vraag vanuit de VS en China en de mogelijke Russische exportban van stammen begin 2022.

Hardhout

Ook de aanvoer van hardhout voor de woningbouwsector hapert. Dat geldt zowel voor hardhout uit de gematigde klimaatstreken als voor tropische houtsoorten. Daardoor liggen de prijzen 10 tot 25% boven die van vorig jaar. Door de vele onzekerheden vermoedt de VVNH dat hardhout de komende periode nog eens 5 à 10% duurder wordt.


Visie en samenvatting prijsontwikkelingen

  • De gevolgen van het coronavirus, de duurzame keuze voor hout als bouwmateriaal en het toegenomen klusenthousiasme geven enorme tekorten over heel de wereld.
  • Er is een hoger ziekteverzuim bij zagerijen geweest en sommige zagerijen hebben de productie zelfs stil moeten leggen.
  • Containerprijzen voor transport uit Afrika en Brazilië liggen nu 5 tot 10x hoger.
  • Containervulling is inefficient door ziekteverzuim in havens.
  • Prijsstijgingen van 20% tot 50% voor de grondstof naaldhout en verwacht 5-10% extra stijging.
  • Prijsstijgingen van 10-25% voor de grondstof (tropisch) hardhout en verwacht 5-10% extra stijging.
  • Op lopende contracten zijn de prijzen pas helder wanneer wij het op onze terreinen in NL hebben staan.
  • Prijzen zijn niet stabiel en dat blijft naar verwachting nog t/m Q1 2022; Hierdoor zullen we per kwartaal moeten bekijken wat de marktprijs op dat moment is. 
  • Ondanks dat ons bedrijf een hoge voorraad heeft en jaarlijks een marginale stabiele kostenstijging kende, is de wereldmarktsituatie dermate veranderd, dat ook wij nu een grote uitdaging hebben m.b.t. prijsstijging en verkrijgbaarheid. 


Al met al zijn we zeer dankbaar voor de mooie relatie met u als onze partner en hebben wij langdurige samenwerkingen met onze toeleveranciers en zagerijen, waardoor wij in staat zijn om de voorraad aan te blijven vullen en de prijsstijgingen zoveel mogelijk weten te beperken.


 

Partners & merken